Avantajele si dezavantajele fondurilor de investitii

Ca si in cazul altor tipuri de investitii, fondurile mutuale au atat avantaje cat si dezavantaje pe care este bine sa le cunosti si sa le analizezi bine inainte de a lua decizia de a investi.

Printre avantajele investitiei in fondurile mutuale putem enumera:

1. Managementul profesionist. Activele detinute de un fond de investitii sunt administrate de o entitate cu experienta in activitatea investitionala, astfel ei pot alege cel mai bune instrumente financiare in functie de conjunctura pietei si de profilul fondului.
2. Diversificarea. In calitate de investitor individual iti este greu sa aloci sume unui numar mare de instrumente financiare. Detinand unitati de fond poti avea acces la mai multe tipuri de investitii si astfel beneficiezi de avantajele diversificarii.
3. Riscurile pe care ti le asumi facand investitii intr-un fond mutual sunt mai mici decat in cazul in care ai lua tu deciziile privind instrumentele financiare in care sa investesti.
4. Castigul potential este unul dintre cele mai importante beneficii ale fondurilor de investitii. In cazul fondurilor de investitii randamentele potentiale pot fi mai mari decat in cazul altor forme de investitii, pentru ca investind profesionist intr-o varietate de instrumente financiare se pot acoperi pierderile inregistrate de unele investitii prin profiturile realizate de altele.
5. Accesibilitatea. In calitate de investitor individual iti este mai greu sa investesti intr-un numar mare de instrumente financiare, pentru ca trebuie sa iti deschizi mai multe conturi purtatoare de costuri pentru a avea acces la fiecare tip de investitie in parte. Alegand sa devi participant la un fond de investitii poti avea acces la un numar crescut de instrumente financiare la costuri mai reduse datorita puterii de negociere a fondului pe baza sumelor mari investite.
6. Economisesti timp. Este mult mai simplu si usor sa investesti intr-un singur fond de investitii decat sa te informezi, sa analizezi, sa compari si sa investesti individual in instrumentele finaciare care se potrivesc cel mai bine profilului tau de investitor.
7. Lichiditatea. Investind intr-un fond mutual poti oricand cumpara sau vinde unitati de fond fara sa fii nevoit sa astepti un termen scadent pentru a avea acces la banii tai. Nu exista termene scadente in cazul fondurilor de investitii, poti retrage oricand banii investiti in fond prin rascumpararea unitatilor de fond.
8. Nu exista suma minima obligatorie. Poti investi oricat si oricand in functie de disponibilitati. Iti poti face un plan de economisire prin care regulat sa achizitionezi unitati de fond, acest lucru oferindu-ti flexibilitate si libertate in a-ti administra resursele financiare in functie de nevoi.
9. Randamentele unui fond monetar pot fi mai mari decat dobanzile la depozitele bancare pentru ca puterea de negociere a unui fond de investitii cu banca este mai mare decat puterea unui investitor individual. In acest fel iti asumi riscuri scazute si beneficiezi de castiguri mai mari, dar nu uita de costurile pe care le implica investitiile intr-un fond mutual.
10. Toti investitorii intr-un fond au drepturi si obligatii egale. Investind intr-un fond mutual beneficiezi de aceleasi conditii contractuale ca toti ceilalti investitori, neexistand privilegii speciale pentru anumite categorii de investitori, indiferent de sumele pe care le-au investit in fond.
11. Transparenta fondului. Toate informatiile privind un fond de investitii sunt publice prin intermediul prospectului de emisiune al fondului si a rapoartelor publicate periodic, astfel poti avea oricand acces la informatii privind evolutia unitatilor fondului si poti decide daca vrei sa suplimentezi investitia in fond sau vrei sa iti vinzi detinerile.


Am trecut in revista mai sus avantajele pe care le prezinta investitiile intr-un fond multual, dar in acelasi timp trebuie sa ai in vedere si dezavantajele pe care acestea le au:

1. Plasamentele in fondurile de investitii nu sunt garantate de nici o institutie a statului precum Fondul de Garantare a Depozitelor. Investitiile in fonduri mutuale nu sunt garantate de catre stat, iar fondurile mutuale nu participa la Fondul de Garantare al Depozitelor Bancare. Acesta este unul din cele mai mari dezavantaje pe care le au fondurile de investitii si care ii speriei cel mai mult pe investitori. Dar o buna informare, alaturi de cunoasterea legislatiei in vigoare, a istoricului si a experientei acumulate de fonduri ar trebui sa diminueze aceasta temere.
2. Taxele si comisioanele sunt percepute indiferent de rezultatele pe care le obtine fondul. Fie ca sunt comisioane de administrare sau comisioane percepute de depozitar sau impuse de autoritatile de reglementare, aceste comisioane se percep din suma investita nefiind direct legate de profitabilitatea fondului, astfel randamentele sunt diminuate de comisioanele percepute de fond.
3. Lipsa controlului asupra plasamentelor. Fiecare investitor individual nu poate decide in ce vor fi plasate sumele investite de el in fond, dar poate alege tipul de fond care se potriveste cel mai bine profilului sau de investitor.
4. Incertitudinea pretului. Un dezavantaj care creeaza neincredere este acela ca nu poti sti pretul unei unitati de fond la momentul la care decizi sa devi participant la fond. Pretul unei unitati de fond este stabilit la sfarsitul fiecarei zile de tranzactionare in functie de preturile de inchidere ale pietelor financiare, dar avem ca punct de reper preturile din zilele anterioare care sunt publice si fata de care pretul din ziua urmatoare nu poate varia foarte mult.
5. Riscul unui management defectuos. Chiar daca fondurile de investitii sunt administrate de profesionisti cu experienta in domeniu, este posibil ca in timp acestia sa nu confirme performantele anterioare si astfel fondul sa inregistreze pierderi care vor duce la diminuarea sumelor investite de tine in fond.
6. Performantele trecute nu iti ofera garantia randamentelor viitoare. Nu exista nici o garantie privind performantele viitoare pe baza rezultatelor trecute. Indiferent de profiturile care au fost obtinute in trecut, acestea pot sa nu fie confirmate in viitor si astfel rezultatele investitiilor tale sa fie sub asteptarile initiale.
7. Investind intr-un fond mutual poti si pierde nu numai castiga. Daca conditiile economice sunt dificile sau o criza este in plina desfasurare este posibil ca randamentele obtinute de investitiile facute de fond sa fie negative, ceea ce inseamna ca in momentul rascumpararii unitatilor de fond vei primi mai putini bani decat ai investit.
8. Investitiile intr-un fond mutual pe termen scurt sau mediu (mai mic de un an) cresc riscurile datorita fluctuatiei pietei si reduc din randamente datorita comisioanelor percepute de fond. Cele mai bune rezultate obtinute de fonduri se realizeaza pe termen lung, de aceea este bine sa iei in considerare aceasta informatiei inainte de a decide sa investesti intr-un fond.

Riscurile fondurilor de investitii

Riscul in cazul fondurilor de investitii reprezinta probabilitatea ca rezultatele fondului sa nu fie pe masura asteptarilor, implicand inclusiv posibilitatea de a inregistra pierderi. Cu cat riscurile sunt mai mari cu atat randamentele potentiale pot fi mai mari.

Pentru diminuarea riscurilor la care sunt supusi investitorii in fondurile de investitii Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF) obliga fondurile sa respecte legislatia care implica reguli de administrare prudentiala care guverneaza organismele de plasament colectiv. Astfel, exista limite investitionale impuse de legislatie, in functie de tipul de fond, pentru reducerea riscului si a expunerii pe un singur emitent, pentru a reduce riscul ca acesta sa inregistreze pierderi. Pentru o mai buna informare a populatiei transparenta este asigurata prin raportarile periodice pe care fondurile sunt obligate sa le publice pentru investitori si sa le transmita catre ASF. Tot pentru siguranta investitorilor activele fondurilor sunt pastrate de un depozitar care certifica zilnic valoarea activului net.

In continuare te las sa analizezi toate aceste avantaje si dezavantaje si daca iti vin in minte si altele, te rog lasa-mi un comentariu mai jos ca sa completam impreuna aceasta lista inceputa de mine.

Iti multumesc si te mai astept pe blog cu comentarii, Like si Share.

Daca ti-a placut articolul si vrei sa ajuti la promovarea lui, da-i Share astfel incat sa aiba posibilitatea si prietenii tai sa-l citeasca si sa-l distribuie mai departe.

Monica Mititelu – Partenerul tau in Planificare Financiara

Sursa foto: freedigitalphotos.net

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *