Ce sunt fondurile de investitii?

Fondurile de investitii sau fondurile mutuale sau organismele de plasament colectiv, cum mai sunt denumite, sunt entitati fara personalitate juridica care atrag resurse financiare de la persoane interesate sa devina investitori, cu scopul de a le investi pentru a le creste valoarea prin obtinerea de randamente pozitive. Pe scurt fondurile de investitii sunt forme de asociere a investitorilor in vederea realizarii de plasamente financiare. Resursele financiare atrase sunt puse la comun si sunt plasate pe pietele financiare, iar profitul sau pierderea obtinuta este impartita direct proportional participantilor la fond.

Deciziile privind investitiile facute de fond sunt luate de administratorul fondului, denumit Societate de Administrare a Investitiilor (SAI), acesta avand experienta in activitatea investitionala. Pentru a creste valoarea sumelor investite administratorul fondului poate plasa sumele in instrumente financiare precum: actiuni, obligatiuni, depozite bancare, instrumente financiare derivate, valute, active imobiliare sau alte active, plasamentele facandu-se in diverse combinatii si diferite proportii. Sumele atrase pot fi investite atat pe pietele locale cat si pe pietele financiare internationale.

Documentele ce trebuie citite inainte de a lua decizia de a investi intr-un fond sunt:
 – Prospectul fondului si Regulile fondului, care sunt documente ce cuprind detalii despre activitatea fondului si reprezinta cele mai importante materiale care reglementeaza activitatea sa.
 – Documentul cu Informatii Cheie pentru Investitori este o sinteza, unde sunt prezentate cele mai importante informatii cu privire la fondul respectiv: obiectivele si politica de investitii, profilul de risc si de randamente al investitiilor, taxele si comisioanele percepute, performantele anterioare, tipurile de instrumente financiare in care acesta investeste si informatii despre administratorul fondului si depozitar, etc.

Principalele elemente ale unui fond de investitii:

Administratorul fondului are scopul de a administra investitiile fondului. El stabileste si implementeaza strategia de investitii a fondului si hotaraste care sunt cele mai bune instrumente financiare in care sa investeasca pentru atingerea obiectivelor fondului. Societatea de administrare mentine registrul detinatorilor de unitati de fond, incaseaza veniturile, emite si rascumpara titlurile de participare.

Depozitarul sau custodele este o banca, care verifica, certifica si raspunde de existenta si evidenta activelor in portofoliul fondului. Acesta are rolul de a pastra toate activele fondului si certifica zilnic valoarea activului net al fondului si numarul de unitati de fond emise.

Unitatile de fond sau titlurile de participare reprezinta detinerea unui investitor in activele fondului. Intr-un fond se poate investi doar prin achizitia de unitati de fond.

Activul net total al fondului reprezinta suma valorilor de piata ale tuturor instrumentelor financiare detinute de fond in portofoliul sau, la care se adauga numerarul si orice alt venit incasat si se scad datoriile. Valoarea activului net total variaza in fiecare zi in functie de numarul operatiunilor de vanzare si rascumparare din ziua respectiva.

Valoarea Unitara a Activului Net (VUAN)
este valoarea zilnica a unei unitati de fond sau pretul acesteia si se determina ca raport intre activul net al fondului si numarul de titluri aflate in circulatie la un moment dat. Valoarea unei unitati de fond se modifica zilnic, in functie de valoarea activului net al fondului.

Societatea de distributie (SSIF, banca) este de obicei o companie afiliata societatii de administrare, o retea bancara, care lucreaza direct cu publicul si intermediaza vanzarea si rascumpararea titlurilor de participare prin unitatile sale teritoriale.

Pentru a putea alege fondul de investitii care se potriveste cel mai bine nevoilor tale trebuie sa cunosti diferenta intre tipurile de fonduri de investitii si sa gasesti cel mai bun raport intre riscurile asumate si potentialele castiguri. Cu cat potentialul de castig al unui fond este mai mare, cu atat riscurile asociate sunt mai insemnate.

Tipuri de fonduri de investitii:

In functie de modul in care investitorul isi poate plasa si rascumpara investitiile facute in fond, fondurile se impart in 2 categorii:

Fonduri Deschise de Investitii (FDI) care se mai numesc si Organisme de Plasament Colectiv in Valori Mobiliare (OPCVM), emit si pun in circulatie in continuu unitati de fond, oferindu-le astfel posibilitatea investitorilor de a achizitiona unitati de fond pe toata durata de functionare a fondului. Durata de viata a acestor fonduri este nedeterminata, ele putand atrage un numar nelimitat de investitori, neexistand o valoare minima care trebuie investita. Acest tip de fond se adreseaza in general micilor investitori.

Fonduri Inchise de Investitii (FII) denumite si Alte Organisme de Plasament Colectiv in Valori Mobiliare (AOPC), sunt mult mai stricte privind accesul la fond, cumpararea si vanzarea de titluri putandu-se face doar in anumite momente si au o durata de viata limitata. Acest tip de fonduri se adreseaza unui numar relativ redus de investitori carora le este impusa o suma minima, daca vor sa devina participanti.

In functie de riscurile pe care si le pot asuma si de potentialele castiguri pe care le pot aduce fondurile se impart in 4 categorii:

Fonduri monetare care investesc preponderent, adica peste 90% din active in instrumente monetare cu venit fix precum conturile curente, conturile de economii, depozitele bancare, titlurile de stat, etc. Riscurile asumate de aceste fonduri sunt scazute dar si randamentele sunt relativ mici. Acestea pot fi considerate o buna alternativa pentru depozitele bancare avand o lichiditate mai mare. In cazul fondurilor monetare nu exista termene limita scadente, putand transforma oricand unitatile de fond in cash. Fondurile monetare sunt in general vizate de investitorii care doresc sa isi conserve puterea de cumparare a banilor datorita aversiunii lor fata de risc, investind pe termen scurt si fiind multumiti daca fondul obtine un randament mai mare sau egal cu rata inflatiei.

Fonduri de obigatiuni care investesc preponderent, adica peste 90% din active in instrumente financiare cu venit fix cum sunt obligatiunile. Riscurile asumate de aceste fonduri sunt putin mai ridicate si castigurile mai mari ca cele ale fondurilor monetare.

Fonduri de actiuni care investesc preponderent, adica peste 85% din active in actiuni. Sunt cele mai riscante tipuri de fonduri dar si randamentele potentiale pot fi direct proportionale cu riscurile asumate. Sunt in general recomandate investitorilor care sunt dispusi sa isi imobilizeze resursele pe termen lung, peste 5 ani, cu scopul de a obtine randamente crescute.

Fonduri mixte care investesc in combinatii intre tipurile de plasamente mentionate mai sus, in diferite proportii. Gradul de risc variaza in functie de structura portofoliului, astfel acestea putand fi impartite in alte 4 tipuri de fonduri:
 – Defensive care pot avea o expunere pe actiuni de maxim 35%;
 – Echilibrate care pot investi in actiuni intre 35% si 65% din valoarea activelor;
 – Dinamice care au o expunere pe actiuni de peste 65%;
 – Flexibile care contin un mixt de instrumente cu pondere si durata de detinere variabile, astfel incat expunerea pe actiuni poate varia intre 0% si 100%.

Atunci cand iei in considerare aderarea la un fond de investitii trebuie sa ti cont de faptul ca exista un raport direct proportional intre riscul asumat si castigul asteptat. Acest lucru inseamna ca investitiile cu risc scazut pot aduce un castig constant, dar relativ redus in comparatie cu investitiile in fonduri cu risc mai mare, dar cu un potential de castig mai mare.

De-a lungul timpului s-a constatat ca pe termen lung investitiile in fondurile de actiuni au adus castiguri superioare altor randamente oferite de produsele clasice de economisire.
Fondurile de investitii pot fi considerate o optiune pentru investitorii care sunt interesati de diversificarea portofoliului si care nu au timp sau cunostintele necesare sa isi administreze singuri economiile.

Inainte de a lua decizia in ce fond sa investesti, trebuie sa te informezi asupra tuturor caracteristicilor si particularitatilor acestor tipuri de instrumente financiare, pentru a le intelege si a le alege pe cele care se potrivesc cel mai bine profilului si situatiei tale financiare.

Daca ti-a placut articolul si vrei sa ajuti la promovarea lui, da-i Share astfel incat sa aiba posibilitatea si prietenii tai sa-l citeasca si sa-l distribuie mai departe.

Monica Mititelu – Partenerul tau in Planificare Financiara

Sursa foto: freedigitalphotos.net

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *