Cum economisim pentru educatia copiilor?

Unul din obiectivele financiare pe care multi dintre noi il avem este sa economisim pentru studiile superioare ale copiilor. Nu stim ce ne rezerva viitorul, cat vor costa studiile sau unde va vrea copilul nostru sa studieze, dar pentru ca vrem ce este cel mai bun pentru el trebuie sa ne pregatim financiar din timp pentru acest eveniment.

Care este cel mai bun moment sa incepi sa economisesti pentru studiile copilului? Probabil inainte sa se nasca. Dar cum probabil nu toata lumea a inceput asa de devreme, sa vedem in primul rand cum calculam nevoile financiare pentru studiile copiilor si dupa acea care sunt solutiile la care putem sa apelam pentru a ajunge acolo unde ne dorim.

In primul rand sa vedem care sunt categoriile de cheltuieli pe care trebuie sa le luam in considerare pentru educatia copilului. Valoarea cheltuielilor difera foarte mult in functie de unde alege copilul sa studieze, in orasul in care locuiesc si parintii sau nu, in tara sau in strainatate. In functie de rezultatele la invatatura ale copilului si de posibilitatile materiale ale parintilor copilul se poate orienta spre un domeniu si o universitate. Chiar si daca alege sa studieze in acelasi oras in care a crescut si locuiesc parintii, daca vrea sa locuiasca singur atunci si aceasta decizie implica niste cheltuieli.

De la a locui cu parintii si a urma cursurile unei facultati si pana la a studia in alta tara este o cale lunga, iar cheltuielile difera foarte mult de la un caz la altul. Deci trebuie sa facem mai multe scenarii si sa luam in considerare toate variantele. Cheltuielile pe care trebuie sa le avem in vedere in fiecare caz in parte sunt cele legate de cheltuielile de scolarizare, cazare, masa, transport, rechizite si banii de cheltuiala.

In ceea ce privesc cheltuielile de scolarizare acestea le putem gasi pe site-ul fiecarei universitatii sau facultati in parte. Cheltuielile cu cazarea, masa si transportul difera de la un oras la altul si de la o tara la alta, dar si in acest caz putem sa ne interesam care este costul vietii in fiecare oras pe care il avem in vedere. In ceea ce priveste cazarea, trebuie sa luam in considerare atat varianta de a locui in campusul universitar alaturi de ceilalti studenti, cat si varianta de a inchiria un imobil singur sau impreuna cu alti studenti. Nu in ultimul rand trebuie sa tinem cont de banii pentru recizite si banii de cheltuiala.

In mare acestea sunt cheltuielile care vin o data cu studiile superioare ale copiilor, dar sa vedem care sunt si solutiile pentru a economisi resursele necesare pentru a putea acoperi aceste cheltuieli. In primul rand exista produse financiare special destinate acestui scop si anume planurile de studii pentru copii. Acestea ca si celelalte solutii pe care le voi prezenta au atat avantaje cat si dezavantaje. Printre avantaje pot sa mentionez asigurarea de viata inclusa in produs care va asigura plata contributiilor lunare la fond, in cazul in care parintele asigurat inceteaza din viata. Printre dezavantaje sunt costurile asociate acestor tipuri de produse financiare.

Un factor important de care trebuie sa tinem cont atunci cand decidem care este cea mai buna decizie de a investi economiile facute pentru studiile copiilor este varsta acestora la momentul la care luam decizia. Intr-un fel vom actiona daca copilul are 3 sau 4 ani si altfel daca este la varsta de 15 – 16 ani. Daca amani sa incepi sa economisesti pentru educatia copilului nu numai ca va trebuie sa economisesti lunar o suma mai mare, dar nici nu vei putea sa iti asumi riscuri mari pentru a obtine randamente pe masura pentru ca orizontul de timp este prea mic.

Printre factorii care influenteaza valoarea viitoare a costurilor de scolarizare trebuie sa tinem cont de inflatie pentru ca aceasta erodeaza valoarea de cumparare a banilor economisiti si in acelasi timp face sa creasca costul studiilor. Pentru a contracara efectele inflatiei trebuie sa investesti economiile facute pentru studiile copiilor si sa iei in considerarea toate variantele de investitii pe care le ai.

Daca vei incepe devreme vei putea sa investesti banii economisiti in instrumente financiare cu grad de risc ridicat precum actiunile, daca orizontul de timp incepe sa scada trebuie sa te gandesti sa echilibrezi riscul investind 50% in actiuni si 50% in instumente financiare cu venit fix precum obligatiunile. Cu cat intervalul de timp pana la inceperea studiilor scade cu atat ar trebui sa diminuam ponderea actiunilor in portofoliu si sa o crestem pe cea a instrumentelor financiare monetare.

O alta varianta pe care o putem lua in considerare este sa investim sumele economisite pentru studiile copiilor in piata imobiliara. Ca si celelalte solutii si aici sunt si avantaje si dezavantaje. Avantajul este ca pe termen lung valoarea bunurilor imbiliare tinde sa creasca, dezavantajul insa este ca ai nevoie de o suma mai mare pentru a putea investi in acest domeniu si lichiditatea este relativ scazuta.

O solutie de finantare a studiilor copiilor o reprezinta si bursele pentru studii. Daca rezultatele scolare si activitatile extracuriculare il recomanda pe copil, acesta poate sa aplice pentru o bursa de studii la o unitate de invatamant recunoscuta. Exista multe astfel de oportunitati care pot fi accesate, dar pentru asta copilul va avea nevoie de indrumare si asistenta fie din partea parintilor, fie din partea profesorilor, dar asta poate fi o solutie foarte buna pentru atingerea obiectivului dorit.

In situatia in care resursele financiare acumulate nu sunt suficiente poate fi luata in considerare si varianta unui job part-time pe timpul sudiilor pentru suplimentarea veniturilor. Un job part-time il va responsabiliza, va castiga experienta si il va ajuta sa isi organizeze mai bine timpul pentru studiu si pentru munca. O solutie o poate reprezenta si un job pe timpul verii ca sa nu interfereze cu perioada studiilor si chiar programele de tipul work and travel, care ii ofera in acelasi timp posibilitatea de a calatori, a castiga experienta si a obtine si bani.

O solutie care poate fi pusa in practica de aproape oricine este aceea de a economisi alocatia copilului. Daca facem un calcul simplu in care economisim 84 lei lunar timp de 18 ani, la o dobanda de 3% anual, vom acumula suma de 24.000 RON pana la momentul la care copilul va opta pentru studiile superioare pe care vrea sa le urmeze. Suma poate nu este suficienta pentru a sustine integral toate cheltuielile, dar este un inceput bun.

Tu ai inceput deja sa economisesti pentru studiile copiilor? Care este solutia aleasa de tine si de ce o recomanzi?

Daca ti-a placut articolul si vrei sa ajuti la promovarea lui, da-i Share astfel incat sa aiba posibilitatea si prietenii tai sa-l citeasca si sa-l distribuie mai departe.

Monica Mititelu – Partenerul tau in Planificare Financiara

Sursa foto: pixabay.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *