Cum functioneaza un fond de investitii?

In momentul in care un investitor vrea sa devina participant la un fond de investitii el trebuie sa achizitioneze unitati de fond. Atat numarul unitatilor de fond cat si valoarea acestora se modifica zilnic in functie de evolutia numarului de participanti la fond si a valorii activelor fondului.

Numarul de investitori in fond se schimba permanent in functie de vanzarile si cumpararile de unitati de fond care au loc zilnic. Cand un investitor decide sa plaseze bani in fond, numarul de unitati emise de fond creste, pentru a reflecta intrarile noi de bani in fond. Practic fondul emite unitati de fond noi pentru a le putea vinde investitorilor interesati sa le achizitioneze.

Detinerea unei unitati de fond ii da dreptul investitorului la o cota parte din profitul sau pierderea obtinuta de fond. In momentul in care un investitor vrea sa isi vanda unitatile detinute, fondul le va rascumpara, iar acesta va beneficia de contravaloarea lor, mai putin taxele si comisioanele percepute de fond.

Sumele atrase de fond sunt investite pe pietele financiare, iar activele financiare achizitionate sunt pastrate de depozitar. Valoarea totala a investitiilor fondului se numeste activul total al fondului. Valoarea unei unitati de fond este data de valoarea activului total impartita la numarul de unitati de fond aflate in circulatie. Astfel se obtine valoarea la care un investitor poate achizitiona o unitate de fond.

Pentru a achizitiona unitati de fond un investitor trebuie sa ia legatura cu un distribuitor autorizat, o societate de brokeraj, o banca sau chiar cu administratorul fondului. Daca te-ai informat si esti hotarat privind fondul la care vrei sa devi participant, poti face acest lucru si online, direct pe site-ul fondului.

Trebuie retinut faptul ca atat la cumpararea cat si la vanzarea unitatilor de fond, pretul unei unitati de fond se va cunoaste a doua zi dupa ce s-a initiat tranzactia. Acest lucru se intampla pentru ca fondurile investesc in diferite instrumente financiare, inclusiv in actiuni si trebuie sa astepte inchiderea pietelor financiare pentru a putea face calculele in functie de valorile de inchidere.


Ce taxe, comisioane si cheltuieli implica investitia intr-un fond mutual?

Costurile aferente acestui tip de investitii sunt de 2 feluri: directe si indirecte.

Costuri directe sunt comisioanele de tranzactionare care se percep la fiecare operatiune de cumparare sau vanzare de unitati de fond. Acestea se numesc comisioane de subscriere si sunt sub forma procentuala din valoarea tranzactiei. Comisionul de subscriere se plateste in momentul in care investitorul initiaza tranzactia de subscriere si se retine din suma initiala transferata in contul fondului. Dupa ce se percepe comisionul, din suma ramasa se achizitioneaza unitatile de fond.

Costuri indirecte sunt toate acele taxe si comisioane ce tin de functionarea fondului, precum comisionul de administrare, comisionul depozitarului sau cel al custodelui. Comisionul de administrare sau comisionul de management se percepe lunar si se aplica la valoarea medie a activului net din luna respectiva.

In costurile de administrare ale fondului se regasesc comisioanele legate de operatiunile bancare de deschidere sau administrare a contului curent al fondului sau comisioanele percepute la realizarea tranzactiilor pe pietele financiare, toate aceste comisioane regasindu-se in costurile platite de investitori.

Persoanele care aleg sa devina investitori intr-un fond mutual trebuie sa stie ca fondul este obligat prin lege sa accepte oricand rascumpararea titlurilor emise. In acest caz, investitorul plateste un comision de retragere, care depinde de perioada scursa din momentul achizitionarii unitatilor de fond. Cu cat detinem mai mult timp unitatile de fond cu atat comisionul de retragere este mai mic, ajungand sa fie zero daca detinem actiunile mai mult de un an. De aceea este bine sa iti stabilesti cu intelepciune obiectivele financiare si perioada pentru care doresti sa investesti in fond, pentru a-ti putea optimiza costurile asociate.

Mai exista si alte tipuri de comisioane pe care un fond le poate percepe, dar pentru o informare corecta si completa trebuie sa consulti Prospectul fondului si Documentul cu informatii cheie pentru investitori.

Pe langa costurile strict legate de dobandirea calitatii de participant la fond, investitorii mai au si obligatiile fiscale catre stat, cum este impozitul pe castigurile obtinute din investitiile in fonduri.

Cum alegi un fond de investitii?

Primul lucru la care te gandesti atunci cand vrei sa investesti intr-un fond mutual este castigul asteptat, raportat la riscul asumat. Atunci cand iti realizezi portofoliul trebuie sa ai in vedere ca riscul asumat sa fie conform profilului tau de investitor. Este recomandat sa fii confortabil cu riscul asociat investitiei pe care o faci si sa il corelezi cu perioada pentru care iti propui sa investesti.

Inainte de a decide in ce fond mutual vrei sa investesti trebuie sa iti stabilesti obiectivele investitionale, sa determini gradul de risc pe care esti dispus sa il accepti precum si intervalului de timp pentru care esti dispusi sa investesti. Cat cat intervalul de timp pentru care investesti este mai mare cu atat ai mai multe sanse sa obti randamente mai mari si astfel taxele si comisioanele percepute de fond sa se amortizeze in timp. Daca orizontul de timp este unul mai scurt atunci este bine sa ai in vedere un fond monetar care percepe comisioane cat mai mici care sa erodeze cat mai putin castigurile obtinute.

Principalele criterii pe care trebuie sa le iei in calcul atunci cand alegi in ce fond mutual vrei sa investesti sunt:

  • Obiectivul pe care vrei sa il realizezi cu banii investiti in respectivul fond mutual;
  • Orizontul de timp al investitiei;
  • Gradul de risc pe care esti dispus sa ti-l asumi;
  • Etapa din viata pe care o parcurgi.

In functie de aceste criterii este recomandat sa investesti in intr-un fond monetar sau de obligatiuni daca apetitul tau la risc este scazut sau daca intervalul de timp pentru care vrei sa investesti este relativ scurt. Daca apetitul tau fata de risc este unul ridicat si intervalul de timp pe care il ai la dispozitie pentru a investi este unul de lunga durata, atunci este recomandat un fond de actiuni, ale carui randament pe termen lung poate fi peste media altor randamente oferite de produsele clasice de economisire.

Fondurile de investitii reprezinta o combinatie echilibrata intre avantajele unui depozit bancar in cazul caruia nu trebuie sa te implici direct in luarea deciziei de investire a banilor si castigurile unei investitii pe piata de capital in actiuni, unde castigurile potentiale pot fi mai mari decat in cazul depozitelor bancare.

Daca ti-a placut articolul si vrei sa ajuti la promovarea lui, da-i Share astfel incat sa aiba posibilitatea si prietenii tai sa-l citeasca si sa-l distribuie mai departe.

Monica Mititelu – Partenerul tau in Planificare Financiara

Sursa foto: freedigitalphotos.net

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *