Despre

 

Poza buletin

Buna, sunt Monica Mititelu si sunt Partenerul tau in Planificare Finanicara. Economist de profesie, pasionata de piata de capital si de educatia financiara pentru toate varstele, imi place sa ma documentez si sa scriu pe teme de educatie financiara. Am peste 10 ani de experienta in sistemul financiar-bancar si imi place ceea ce fac si de aceea imi doresc sa impartasesc ceea ce ma pasioneaza celor interesati de dezvoltarea prin educatie financiara.

Prin intermediul blogului ABCdar Financiar imi propun sa abordez tema realizarii Planului Financiar Personal, un concept mai putin intalnit in Romania, cu scopul de a imbunatatii nivelul de educatie financiara al cititorilor si de a-i ajuta cu recomandari pentru folosirea mai eficienta a resurselor financaire de care dispun.

Sunt interesata de educatia financiara prin prisma activitatii profesionale pe care o desfasor si imi doresc sa imi aduc contributia la cresterea gradului de educatie financiara al populatiei. Am fost voluntar 4 ani in timpul studentiei in cea mai mare organizatie internationala, AIESEC si am primit foarte multe de la aceasta organizatie in care mi-am desfasurat activitatea, iar acum vreau sa ma implic in societate, impartasind din exeperienta acumulata.

Daca te intereseaza oricare dintre subiectele de mai jos urmareste articolele publicate pe blog si nu ezita sa imi spui ce parere ai printr-un comentariu la articole sau contactandu-ma la adresa de email: [email protected].

Venituri. Obtinerea de venituri este piatra de temelie a planificarii financiare, fara o sursa constanta de venituri, care poate fi din salarii, activitati independente, investitii sau din propria afacere, nu putem sa ne gandim la a ne planifica sau a ne organiza viata financiara.

Cheltuieli. Controlandu-ne obiceiurile de consum vom reusi sa cheltuim inteligent. Prea des facem cheltuieli fara sa ne gandim la consecintele financiare ale deciziilor noastre. Cheltuielile necontrolate cu cardul de credit ne pot duce in situatia in care sa nu mai putem sa ne controlam resursele financiare. Cheltuirea planificata dupa un buget strict este cheia atingerii obiectivelor si a sigurantei financiare.

Economii. Procesul de economisire sta la baza planificarii financiare si a stabilitatii noastre economice. Fara economii nu putem initia procesul de investitii si nici nu ne putem planifica viitorul financiar.

Imprumuturi. Pastrand sub control datoriile pe care le avem ne ajuta sa ne atingem obiectivele financiare pe care ni le-am propus. Utlilizarea necorespunzatoare sau utilizarea in exces a creditelor ne poate duce in situatia in care sa nu ne mai putem achita datoriile, ceea ce duce la efecte negative atat asupra stabilitatii situatiei noastre financiare cat si asupra intregii noastre vieti. Efectele deciziilor financiare negative au impact asupra tuturor planurilor vietii noastre.

Planuri de studii. Alegerea profesiei pe care dorim sa o urmam este una din cele mai importante  decizii pe care trebuie sa le luam in viata, dar daca nu ne permitem sa urmam studiile pe care ni le dorim viitorul nu va fi cel pe care ni l-am imaginat. Un plan de studii pentru copiii nostri bine intocmit ne da posibilitatea sa ii sustinem sa isi urmeze visul si sa reuseasca in ceea ce si-au propus.

Planuri de pensii. Cu toti ne dorim sa obtinem siguranta financiara la momentul pensionarii, dar planificarea pensionarii presupune mult efort si preseverenta. Trebuie sa ne gandim la ce ne dorim sa facem in perioada in care nu vom mai lucra pentru a ne bucura cat mai mult de aceasta perioada si pentru a culege roadele muncii noastre de o viata.

Investitii. Activitatea de investitii presupune stabilirea gradului de risc acceptat si alegerea instrumentelor financiare adecvate profilului nostru de investitor, a obiectivelor si a intervalului de timp pentru care ne propunem sa investim. Investitiile joaca un rol foarte important in planificarea financiara pentru a atinge prosperitatea financiara.

Administrarea riscului prin intermediul asigurarilor. Un alt aspect important al planificarii financiare il reprezinta acoperirea riscurilor prin intermediul asigurarilor. In functie de varsta si de riscurile la care suntem expusi putem sa alegem cele mai bune variante de asigurari care sa echilibreze riscurile cu pretul platit.

Daca te intereseaza subiectele abordate si vrei sa dedici timp sa iti realizezi Planul Financiar Personal, urmareste fiecare articol nou publicat si planul tau va prinde contur in fiecare zi!

Scopul planificarii financiare nu este acela de a nu ne lasa sa ne bucuram de viata, ci de a ne ajuta sa obtinem lucrurile pe care ni le dorim.