Implementarea Planului Financiar

Implementarea planului financiar

In articolul anterior am invatat cum sa ne cream planul financiar personal, dupa ce am parcurs toate etapele necesare. Implementarea planului financiar este ultima etapa a procesului de planificare financiara, fara care planul nostru financiar nu are nici o valoare.

O data creat planul financiar el trebuie pus in aplicare cat mai curand pentru a ne aduce cat mai devreme beneficiile financiare estimate. Valoarea banilor creste mai eficient in timp daca profitam de valoarea compunerii. Valoarea compunerii inseamna sa castigam dobanda la dobanda, adica sa lasam castigurile pe care le obtinem la economiile si investitiile noastre sa lucreze pentru noi si sa se acumuleze luna de luna, an dupa an, pentru a avea rezultate cat mai bune.

Implementarea planului financiar inseamna punerea in practica a actiunilor pe care le-am planificat ca trebuie sa le parcurgem pentru a ne imbunatatii situatia financiara si a ajunge la rezultatele dorite. Pentru asta trebuie sa ne facem o lista cu toate actiunile pe care urmeaza sa le realizam si sa le ordonam in functie de prioritati sau chronologic, in functie de termenul pana la care trebuie indeplinite.

Un instrument foarte bun pentru implementarea si evaluarea planului financiar este fisa GANTT cu ajutorul careia ne putem planifica activitatile pe care trebuie sa le parcurgem pentru realizarea planului. Acest instrument este o matrice sau un grafic care contine pe orizontala intervalul de timp in care dorim sa realizam actiunile, iar pe verticala contine activitatile incadrate in timp. Astfel fiecarui obiectiv financiar ii poate fi alocat cate un rand din diagrama si poate fi impartit in obiective mai mici, fiecare cu termenele limita necesare pentru atingerea lui. Odata cu evolutia in timp a obiectivelor noastre actualizam si graficul astfel incat sa avem tot timpul in vedere ce am facut in trecut, ce trebuie sa facem in prezent si in viitor pentru a ajunge acolo unde ne-am propus.

Evaluarea planului financiar

Daca nu putem reprezenta pe un singur grafic toate obiectivele noastre financiare cu activitatile corespunzatoare, putem realiza diagrame subordonate pentru fiecare obiectiv in parte care sa detalieze incadrarea in timp a tuturor activitatilor care duc la indeplinirea unui obiectiv. De asemenea daca realizam planificarea financiara in familie trebuie sa trecem in dreptul fiecarei activitati si responsabilul pentru indeplinirea activitatii respective. Folosind acest instrument de planificare vom avea tot timpul imaginea de ansamblu asupra evolutiei noastre financiare in timp.

Implementarea Planului Financiar Personal dureaza toata viata.

Pentru a pune in aplicare ceea ce am stabilit in etapele anterioare trebuie sa respectam cateva principii:

  • Concentreaza-te pe lucrurile importante! 20% din actiunile pe care le facem ne aduc 80% din rezultatele pe care le obtinem. Este bine sa ne concentram pe lucrurile importante pe care le avem de facut si sa nu ne pierdem in detalii care ne consuma timpul si nu ne aduc rezultatele dorite.
  • Schimba-ti stilul de viata! Daca vom face ceea ce am facut si pana acum, vom obtine aceleasi rezultate ca pana acum, de aceea pentru a avea rezultatele pe care ni le dorim trebuie sa vrem sa facem schimbari in viata noastra. Si mai important decat a face schimbari este sa le mentinem si sa nu fie schimbari de scurta durata. Vointa este foarte importanta atunci cand trebuie sa facem schimbari si sa respectam planurile pe care ni le-am facut.
  • Actioneaza! Un plan bun nu este de folos nimanui daca nu este pus in practica cat mai curand. Cu cat actionam mai repede dupa ce ne-am intocmit planul cu atat motivatia noastra de a obtine beneficiile estimate va fi mai mare si vom avea mai multe sanse sa respectam ce ne-am propus.
  • Asuma-ti responsabilitatea! Este mult mai usor sa dam vina pe altii pentru lucrurile pe care nu reusim sa le realizam, dar cu cat ne asumam responsabilitatea pentru ceea ce trebuie sa facem si pentru rezultatele pe care le obtinem in urma actiunilor noastre, cu atat vom putea sa ne imbunatatim performantele.
  • Fi disciplinat! Daca ne-am realizat planul financiar singuri este foarte important sa ne dorim sa indeplinim ce ne-am propus prin intocmirea lui. Vointa in aceasta situatie este foarte importanta, pentru ca fara ea nu va fi usor sa lucram zi de zi la planul nostru pentru a-l realize, dar cu cat vom fi mai hotarati la inceput cu atat rezultatele vor aparea mai repede si motivatia noastra va creste pentru a merge mai departe.

Odata creat planul financiar, disciplina este cuvantul cheie care ne va ajuta sa il punem in practica.

Evaluarea si revizuirea planului

Procesul de planificare financiara este un proces continuu, asa cum am mai spus, planul financiar trebuie evaluat si imbunatatit de-a lungul timpului in functie de cum se schimba circumstantele si obiectivele noastre. Este bine sa ne planificam de la inceput sa ne revizuim obiectivele financiare periodic, cel putin anual sau de fiecare data cand situatia o impune.

Evaluandu-ne progresele ne mentinem in directia care trebuie. La inceput va trebui sa ne evaluam planul si evolutia noastra financiara mai des, pentru ca inceputul este cel mai greu si trebuie sa vedem cat de realisti am fost in estimarile noastre. Daca pe termen scurt suntem aproape de ce ne-am planificat avem sanse mari ca si pe termen lung sa ajungem acolo unde ne-am propus. Daca nu putem sa respectam ceea ce ne-am propus inca de la inceput, nu putem sa speram ca lucrurile se vor imbunatatii pe parcurs si ne vom reveni, de aceea va trebui sa ne revizuim planul si sa schimbam directia.

Revizuirea planului nu inseamna ca trebuie sa reluam toate etapele planificarii financiare si ca vom petrece lafel de mult timp ca prima data cand ne-am intocmit planul. Revizuirea planului financiar se face modificand si imbunatatind acele sectiuni care nu sunt realiste sau nu pot fi puse in aplicare.

Revizuirea planului financiar

Principalele motive pentru care un plan financiar nu ne aduce rezultatele dorite:

  • Lipsa de vointa si autocontrol ne impiedica sa ne refuzam dorintele prezente pentru a ne satisface nevoile viitoare si a ne asigura viitorul. Este mult mai usor sa spunem DA decat sa spunem NU, de aceea preferam sa ne simtim bine in prezent, decat sa ne gandim la viitor.
  • Amanarea momentului in care incepem sa economisim este unul din cel mai des intalnite motive pentru care planurile noastre financiare nu devin realitate. “Voi economisi de maine!”, dar maine se lasa asteptat si astfel vom ajunge sa cheltuim din ce in ce mai mult pe masura ce veniturile noastre cresc sau si mai rau, datoriile noastre cresc. Realizarea planului financiar este un proces treptat pe care trebuie sa il incepem AZI cu pasi mici. Nu trebuie sa incepem prin a economisi 50% din ceea ce castigam, important este sa incepem cat mai curand si sa crestem progresiv sumele pe care le economisim pentru a putea atinge tintele propuse.
  • Planul este nerealist. Uneori suntem prea optimisti sau nerealisti in privinta eforturilor pe care putem sa le desfasuram pentru atingerea obiectivelor noastre. La inceput putem fi foarte entuziasti privind noul nostru plan, dar daca ridicam stacheta prea sus si nu putem sa o atingem inca de la inceput, vom fi dezamagiti si vom cadea de sus, de aceea este bine sa ne stabilim tinte realiste si sa le modificam daca le atingem prea usor si ne dorim mai mult.
  • Nu avem o viziune pe termen lung. Daca toate obiectivele noastre sunt stabilite pe termen scurt si odata atinse nu ne propunem noi obiective si nu avem imaginea de ansamblu asupra ceea ce ne dorim pe termen lung, nu vom ajunge niciodata mai departe de ziua de maine.
  • Planul nostru financiar nu evolueaza odata cu noi. Daca urmarim acelasi plan financiar pe care l-am facut atunci cand ne-am angajat prima data si atunci cand avem o familie si copii, cu siguranta planul nu va mai fi conform nevoilor noastre si nu il vom mai putea pune in aplicare.
  • Aparitia evenimentelor neprevazute ne poate pune in pericol planul financiar daca nu suntem pregatiti fie prin existenta fondului de rezerva, fie avand asigurarile potrivite care sa ne protejeze in cazul evenimentelor nedorite.

Dupa ce ne-am creat harta pentru a ajuge la obiectivele noastre trebuie sa o urmam cu rigurozitate.

Evenimentele care ne pot determina sa ne modificam planul sunt de doua feluri:

  • Evenimente care au impact direct asupra situatiei noastre financiare, cum ar fi modificarea sumei (costului) obiectivului propus, modificarea capacitatii noastre de a economisii cat ne-am propus, modificarea randamentului sau a dobanzi investitiilor sau economiilor pe care le-am facut sau modificarea intervalului de timp in care ne-am propus sa ne atingem obiectivul.
  • Evenimente care au impact indirect asupra situatiei noastre financiare, cum ar fi schimbarea legislatiei fiscale sau intervenirea unor evenimente personale precum: casatoria, aparitia unui nou membru in familie, schimbarea locului de munca sau a orasului in care locuim, aparitia unor probleme de sanatate.

Trebuie sa tinem cont de toate aceste modificari atunci cand evaluam si revizuim planul financiar.

Planificarea financiara nu este numai despre a reduce cat mai mult cheltuielile in prezent pentru a putea sa economim pentru viitor si pentru a avea un trai decent cand ne vom retrage din activitatea profesionala. Planificarea financiara este despre a avea o viziune asupra cum vrem sa arate viata noastra atat in prezent cat si in viitor si despre cum putem sa ne concentram eforturile pentru a folosi cat mai eficient resursele de care dispunem pentru a trai o viata comfortabila.

Sa economisim nu este obiectivul final al planificarii financiare, ci sa investim banii economisiti pentru a avea beneficii viitoare, ar trebui sa fie scopul nostru. Sa investim inseamna sa punem banii sa munceasca pentru noi, pentru a creste valoarea economiilor noastre.

In articolele urmatoare vom analiza in detaliu diferite oportunitati de investitii cu caracteristicile, avantajele si dezavantajele fiecarui tip de investitie in parte pentru a putea alege instumentele financiare cele mai potrivite situatiei noastre.

Daca ti-a placut articolul si vrei sa ajuti la promovarea lui, da-i Share astfel incat sa aiba posibilitatea si prietenii tai sa-l citeasca si sa-l distribuie mai departe.

Monica Mititelu – Partenerul tau in Planificare Financiara

Sursa foto: freedigitalphotos.net

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *