Educatia financiara pentru copii

O intrebare des intalnita in randul parintilor in ceea ce priveste educatia financiara este legata de momentul potrivit pentru a incepe educatia financiara a copiilor. Multi se tem sa nu incerce prea devreme sa familiarizeze copiii cu notiuni pe care ei sa nu poata sa le inteleaga.

Copiii au insa o capacitate de absorbtie a informatiilor foarte mare, ei putand asimila notiuni de educatie financiara de la varste foarte fragede, daca informatia le este prezentata prin joc intr-o maniera in care acestia sa o indrageasca.

Pentru a sprijini accesul copiilor la educatia financiara, Asociatia pentru Promovarea Performantei in Educatie a demarat in anul 2013 proiectul privind introducerea in scoli a optionalului de educatie financiara.

Acest optional se adreseaza in prezent atat copiilor din invatamantul prescolar, cat si celor din ciclul primar.

Cum arata optionalul de Educatie Financiara in cifre?

In anul scolar 2013 – 2014, s-au inscris pentru a urma optionalul de educatie financiara 12.502 elevi indrumati de 674 dascali si inspectori scolari, adica un total de 13.176 persoane din 32 judete.

In anul scolar 2014 – 2015, cifrele aproape s-au triplat ajungand la un numar de peste 46.000 elevi si dascalii aferenti din 41 judete si Municipiului Bucuresti.

Incepand cu anul scolar 2015 – 2016, proiectul s-a extins si la primele clase ale invatamantului primar, astfel 25.000 de copii au studiat educatia financiara optional in primele clase ale ciclului primar. In anul scolar 2016 – 2017, numarul copiilor care au studiat educatia financiara in invatamantul primar a ajuns la 52.000.

Tot in anul scolar 2015 – 2016, in al doilea semestru, a fost introdusa educatia financiara si la gradinita. In acest an 24.649 copii (11.950 prescolari grupa mica si 12.699 prescolari grupa mare) si 7.000 cadre didactice au urmat programul de educatie financiara.

Pana in prezent cifrele arata foarte bine. 262.200 copii au beneficiat de optionalul de educatie financiara in predarea caruia au fost implicate 8.800 cadre didactice si in total au fost utilizate 520.000  de manuale gratuite de educatie financiara.

Sursa foto: www.appe.ro

Evolutia pe ani a numarului de copii din invatamantul primar care au fost inscrisi in programul de educatie financiara este incurajatoare. In anul scolar 2013 – 2014, au studiat educatia financiara 14.600  copii, in anul scolar 2014 – 2015, 45.600 copii, in anul scolar 2015 – 2016, 52.000 copii si in anul scolar 2016 – 2017, 96.000 copii.

Olimpiada Micilor Bnacheri

In anul scolar 2013 – 2014, a fost lansata, prima editie a concursului de educatie financiara „Olimpiada micilor bancheri”, concurs care se adreseaza tuturor copiilor de clasa a III-a si a IV-a care au studiat optionalul de educatie financiara la scoala.

La editia a II-a a Olimpiadei Micilor Bancheri au participat aproximativ 7.000 de elevi indrumati de 500 de cadre didactice, dintre care in cadrul fazei nationale au participat 100 elevi din 16 judete si Municipiul Bucuresti.

In cadrul cele de-a treia editii a Olimpiadei Micilor Bancheri au participat peste 7.500 de copii de la 75 de scoli din 29 judete la etapa locala si au fost indrumati de peste 100 de cadre didactice. Dintre toti participantii la prima faza au fost selectati 120 de finalisti care au ajuns la faza nationala.

In anul 2017 a avut loc cea de-a patra editie a Olimpiadei Micilor Bancheri in finala careia au participat 120 de elevi.

Anul acesta va avea loc cea de-a cincea editie a Olimpiadei Micilor Bancheri, faza nationala urmand sa se desfasoare in data de 4 mai la Bucuresti. Prima etapa, locala, va avea loc in perioada 5 – 18 martie 2018. Inscrierile la concurs se vor putea face on line la adresa: [email protected] atasand formularul de Inscriere sau direct, completand formularul de pe site. Tot pe site puteti sa gasiti si regulamentul concursului care se adreseaza elevilor din clasele a III–a si a IV–a care au studiat optionalul de educatie financiara in anul scolar 2017 – 2018.

Avantajele educatiei financiare timpurii 

Importanta educatiei financiare timpurii este din ce in ce mai mediatizata, ea ajutand copiii sa devina niste adulti responsabili din punct de vedere financiar.

  • Educatia financiara studiata de la varste fragede ii ajuta pe copii sa inteleaga importanta si valoarea banilor;
  • Ii invata sa fie mai cumpatati si echilibrati in cheltuirea banilor, facand diferenta intre nevoi si dorinte;
  • Ii incurajeaza sa deprinda obiceiul economisirii si subliniaza importanta ei;
  • Ii familiarizeaza cu notiuni precum bugetul personal, banca, dobanda, economii, investitii,

Daca vrei ca si copilul tau sa poata studia acest optional trebuie sa propui acest subiect spre discutie in cadrul sedintei cu parintii. Daca parintii si cadrul didactic sunt de acord cu studierea optionalului de educatie financiara se va semna procesul verbal al sedintei si se va da spre analiza si avizare directorului scolii. Dupa aceea dascalul realizeaza o fisa de avizare a optionalului care trebuie aprobata de inspectorul scolar de invatamant primar.

Dascalii care doresc studierea optionalului pot solicita inscrierea direct pe site-ul www.appe.ro prin completarea formularului tip sau pot solicita inscrierea in proiectul de educatie financiara la adresa de mail: [email protected].

Acest optional este gratuit, dar avantajele de care poate beneficia copilul tau daca va urma acest optional sunt nenumarate. El va invata atat notiuni teoretice, dar va fi implicat si in proiecte prin care va putea sa puna in practica informatiile acumulate.

Ofera-i aceasta sansa copilului tau de a putea beneficia de informatii care ii pot schimba viitorul!

Daca ti-a placut articolul si vrei sa ajuti la promovarea lui, da-i Share astfel incat sa aiba posibilitatea si prietenii tai sa-l citeasca si sa-l distribuie mai departe.

Monica Mititelu – Partenerul tau in Planificare Financiara

                                                                                                           Sursa foto: freedigitalphotos.net

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *