Cum ne stabilim obiectivele financiare personale?

Obiectivele Finanicare

Obiectivele pe care ni le stabilim ne motiveaza actiunile. Stabilirea obiectivelor financiare este centrul procesului de luare a deciziilor financiare. Obiectivele financiare sunt baza planificarii, implementarii si masurarii progreselor in ceea ce privesc cheltuielile, economiile si activitatile de investitii.

Obiectivele financiare sunt acele lucruri care ne dorim sa se intample pentru ca viitorul nostru sa fie mai bun.

Este usor sa ne stabilim obiective de genul “vreau sa fiu fericit” sau “vreau sa am o situatie financiara stabila”, dar pentru a ne putea atinge obiectivele ele trebuie sa fie specifice.

Fiecare dintre noi vrea sa se simta comfortabil din punct de vedere financiar la varsta pensionarii si cu toti ne dorim sa putem sa le asiguram copiilor un viitor prin urmarea unei scoli bune. Dar ce inseamna o scoala buna si o pensionare comfortabila? Stabilirea unor obiective clare ne ajuta sa le masuram si sa le atingem. Obiectivele stabilite trebuie sa fie SMART.

Ce inseamna obiective SMART?

  • Specific – Prezinta exact ce este de facut cu banii
  • Masurabil – Specifica exact suma necesara
  • Posbil de Atins – Precizeaza cum poate fi atins obiectivul stabilit
  • Realistic – Obiectivul este posibil de atins
  • Incadrat in Timp – Stabileste pana cand trebuie atins obiectivul

Trebuie sa fim realisti in stabilirea asteptarilor. Stabilirea si respectarea planului financiar este un proces care dureaza toata viata si este influentat de evenimente pe care nu le putem controla precum inflatia sau evolutia pietelor financiare, evenimente ce vor afecta rezultatele planului nostru financiar.

Trebuie sa intelegem efectele deciziilor noastre financiare. Toate deciziile noastre financiare sunt legate intre ele si depind unele de altele. Fiecare pas al intocmirii planului financiar si al stabilirii obiectivelor face parte dintr-un mare puzzle si trebuie sa avem imaginea de ansamblu ca sa putem sa ducem la indeplinire planurile noastre.

Daca suntem pentru prima data in fata stabilirii obiectivelor financiare putem sa incepem prin a ne stabilii obiective financiare mici, pe care sa le putem atinge intr-un interval de timp relativ scurt pentru a putea simtii beneficiile indeplinirii obiectivelor si pentru a ne obisnui cu procesul de stabilire, urmarire si evaluare a obiectivelor. Cu cat vom avea mai mult satisfactii mici cu atat vom fi mai motivati sa ne stabilim obiective financiare curajoase pe termen lung.

Procesul de planificare financiara este diferit pentru fiecare dintre noi pentru ca si situatia si dorintele noastre sunt diferite.

Trebuie sa ne facem o strategie in care sa tinem cont de preferintele noastre si sa prioritizam obiectivele pe care le-am stabilit. Obiectivele financiare difera de la persoana la persoana pentru ca situatia noastra personala, profesionala si familiala difera. Principalii factori care infulenteaza obiectivele noastre financiare sunt: momentul vietii in care ne aflam, valorile personale si factorii economici. Valorile personale ne influenteaza atunci cand trebuie sa decidem sa cheltuim in prezent sau sa economisim pentru viitor sau atunci cand trebuie sa decidem daca sa ne continuam studiile sau sa ne angajam. Factorii economici ii resimtim prin modificarile valorilor inflatiei, ale ratelor dobanzilor sau ale randamentelor instrumentelor financiare in care investim.

Deciziile financiare sunt influentate si de momentul din ciclul vietii financiare in care ne aflam. Nevoile noastre financiare se modifica pe parcursul vietii, fiecare perioada fiind caracterizata de provocari financiare diferite. In general exista un model care include 3 etape care se aplica tuturor, diferenta fiind data de timpul de care avem nevoie de a trece de la o etapa la alta.

Ciclul vietii

Etapa de protectie a averii de baza, se intinde pana in momentul in care incepem sa ne intemeiem o familie. In aceasta etapa fiecare dintre noi se concentreaza pe a-si construi siguranta financiara, incepand sa ne tinem evidenta veniturilor si a cheltuielilor, sa ne stabilim obiectivele financiare, sa ne cream un fond de rezerva si sa ne stabilim un sistem pe care sa il respectam. Educatia si cariera joaca un rol important in aceasta etapa.

Etapa de acumulare, se intinde pe cea mai mare perioada din viata noastra, este caracterizata prin atingerea punctului maxim al prosperitatii noastre. Este etapa in care ne revizuim obiectivele, ne stabilim un plan de economisire, ne gandim la achizitionarea unei case si la educatia copiilor. Investitiile au un rol important si de asemenea ne gadim la perioada pensionarii. Familia si protectia ei devine prioritatea noastra numarul unu si toate deciziile noastre vor fi indreptate in aceasta directie. Incepe sa ne preocupe atat sanatatea noastra cat si cea a parintilor nostrii si ne gandim si la sustinerea lor financiara.

Etapa de distribuire caracterizeaza varsta pensionarii in care consumam ceea ce am acumulat de-a lungul anilor si in care sanatatea este pe primul loc in randul prioritatilor noastre.

Planificarea financiara este un proces continuu care dureaza toata viata.

Dupa ce ne-am stabilit obiectivele financiare, in functie de etapa in care ne aflam, urmatorul pas este sa le prioritizam. Nu putem sa ne atingem toate obiectivele in acelasi timp si cu siguranta importanta lor difera pentru fiecare dintre noi, de aceea trebuie sa ne prioritizam obiectivele. Asta nu inseamna ca trebuie sa asteptam sa ne atingem un obiectiv ca sa incepem sa lucram la cel de-al doilea, dar in functie de importanta lor vom decide cat alocam pentru fiecare dintre ele la inceput si cum se va modifica ponderea lor in timp.

Odata ce am atins un obiectiv, altul ii ia locul.

Pentru a ne atinge obiectivele trebuie sa luam in considerare diferite variante de investitii, dar inainte de a face acest lucru trebuie sa vedem care este toleranta noastra fata de risc sau altfel spus care este pozitia noastra in fata potentialelor pierderi.

Cel mai important in decizia de investire este sa intelegm instrumentele financiare in care investim si riscul asociat acestora. Riscul ca si obiectivele noastre financiare difera in functie de moment vietii in care ne aflam. Cu cat avem mai mult timp la dispozitie cu atat suntem dispusi sa acceptam un risc mai crescut, dar cu cat inaintam in varsta cu atat devenim mai conservatori in fata riscului. Pentru a reduce riscul trebuie sa luam in considerare sa diversificam produsele financiare in care investim.

Inainte de a lua decizia de a investi trebuie sa tinem cont de:

  • Relatia risc – randament si pozitia noastra fata de aceasta relatie;
  • Sa intelegem toleranta noastra fata de risc;
  • Sa avem in vedere lichiditatea investitiilor noastre;
  • Trebuie sa stabilim care este limita in care suntem dispusi sa investim.

Planul financiar trebuie reevaluat periodic. Obiectivele si planurile financiare se pot schimba pe parcursul vietii in functie de etapele vietii pe care le parcurgem sau in functie de evenimentele care au loc in viata noastra. Obiectivele noastre financiare trebuie revizuite in fiecare etapa a vietii si de fiecare data cand un eveniment important intervine in viata noastra, cum ar fi casatoria, nasterea unui copil, schimbarea locului de munca sau mutarea in alt oras.

Daca nu stim in ce directie ne indreptam este posibil sa ajungem in alta parte fara sa stim acest lucru.

Obiective

De ce este important sa ne stabilim obiective financiare?

Stabilirea obiectivelor ne ajuta sa constientizam ce ne dorim si sa ne canalizam toate eforturile in directia dorita. Persoanele care isi stabilesc obiective sunt mult mai eficiente pentru ca stiu ce au de facut pentru a ajunge acolo unde isi doresc.

Stabilirea obiectivelor financiare in 10 pasi:

  1. Fa o lista cu obiectivele financiare. In aceasta etapa putem sa ne asternem obiectivele financiare pe foaie asa cum ne trec prin minte, pentru ca in etapele urmatoare le vom defini astfel incat sa le putem atinge. Studiile arata ca persoanele care isi stabilesc obiective au mai multe sanse sa le atinga.
  2. Stabileste care este motivatia ta pentru atingerea fiecarui obiectiv. Astfel vom putea in etapa urmatoare sa le prioritizam. Motivatia fiecarui obiectiv este foarte importanta, daca am stabilit obiectivele doar pentru ca asa este bine, dar nu avem nici o motivatie sa le realizam nu avem prea multe sanse sa le indeplinim.
  3. Prioritizeaza obiectivele. Trebuie sa ne prioritizam obiectivele astfel incat sa ne concentram pe maxim 3 obiective principale in acelasi timp si pe parcurs ce le atingem sa trecem la urmatoarele, astfel vom inlocui tot timpul un obiectiv indeplinit cu urmatorul de pe lista.
  4. Transforma obiectivele generale in obiective specifice, masurabile si asezate in timp. Astfel vom stii exact cand am atins un obiectiv pentru ca el este format din cifre si termene limita. Obiectivele stabilite trebuie sa fie provocatoare pentru ca daca sunt realiyate cu usurinta ne va demotiva faptul ca l-am atins prea usor si vom fi dezamagiti.
  5. Imparte fiecare obiectiv in actiuni. Pentru a atinge fiecare obiectiv trebuie sa desfasuram mai multe actiuni care ne vor ajuta sa ajungem acolo unde ne dorim. Trebuie sa scriem toti pasii pe care trebuie sa ii urmam si sa ii asezam in timp astfel incat la final obiectivul sa fie realizat.
  6. Evalueaza bugetul. Daca stim deja care este situatia bugetului nostru, cat incasam, cat cheltuim si cat economisim, acum este momentul sa decidem ce suma vom aloca lunar pentru atingerea fiecarui obiectiv propus.
  7. Fa-ti publice obiectivele. Pentru ca planul nostru sa aiba mai multe sanse de succes putem sa il impartasim cu cineva de incredere care ne poate sustine in procesul de atingere a obiectivelor. Prezentand cuiva obiectivele si pasii pe care intentionam sa ii urmam pentru a le atinge ne responsabilizam si ne ajuta sa le respectam
  8. Evalueaza-ti progresul. La inceput este bine sa ne evaluam progresele luna de luna pentru a ne obisnui cu rutina si pentru a avea tot timpul in minte ce avem de facut. Dupa ce incepem sa respectam planul putem sa decidem cat de des este necesar sa monitorizam evolutia noastra.
  9. Este motivant de fiecare data cand atingem un obiectiv financiar important sa ne rasplatim pentru efortul depus si pentru perseverenta de care am dat dovada. Noi decidem fiecare obiectiv atins ce recompense merita si odata primita recompensa motivatia noastra de a atinge noi obiective va creste.
  10. Ia-o de la capat!!! Nu in ultimul rand cand am atins un obiectiv il inlocuim cu altul si reluam procesul pentru a ne asigura ca si acesta va fi dus la bun sfarsit.

Planificarea financiara este pentru fiecare dintre noi. Incepe cat mai devreme ca sa ajungi cat mai departe!

Daca ti-a placut articolul si vrei sa ajuti la promovarea lui, da-i Share astfel incat sa aiba posibilitatea si prietenii tai sa-l citeasca si sa-l distribuie mai departe.

Monica Mititelu – Partenerul tau in Planificare Financiara

Sursa foto: freedigitalphotos.net

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *